Som idrottare eller allmänt träningsintresserad är man väl medveten om hur viktigt det är att ha en bra hälsa för att man ska må bra och få ut ännu mer av sin träning. Det finns många saker som kan påverka hälsan, till exempel munhälsan. Därför kommer du i följande text få mer information om allvarliga munsjukdomar för att du ska bli mer medveten om det och söka hjälp i tid för att därmed kunna fortsätta med din idrott.

Muncancer

Många kanske inte tänker på det, men du kan också få muncancer. Du kan läsa mer om muncancer på nätet där det finns mer djupgående information om ämnet och hur du går tillväga för att söka hjälp. Men kort sagt så är muncancer, som också kallas för oralcancer, ett samlingsnamn för alla typer av cancer som drabbar munhåla, tandkött, läppar, gommen, tungan och spottkörtlarna. Detta är en av de vanligaste typerna av cancer och alla kan få det. Men riskerna ökar ju äldre du blir.

Det finns en rad olika symptom på muncancer. Till exempel:

  • Sår i munnen som inte läker eller växer sig större.
  • Smärta i munnen som sitter i.
  • Vita, röda eller mörka fläckar och svullnader inne i munnen
  • Svårigheter att svälja, tugga eller röra tungan.
  • Ömhet, knuta och svullnad och obehag i halsen.

Om du märker att något inte känns rätt i din mun är det viktigt att du bokar en tid på din vårdcentral för att få munnen undersökt. När du har undersökt din munhåla och fått besked blir det enklare för dig att slappna av och gå vidare. Ju tidigare man upptäcker cancer, desto bättre förutsättningar har du för att behandla cancern i tid och därefter kommer du kunna leva på som vanligt och träna.

För att minska risken för muncancer bör du besöka din tandläkare eller tandhygienist regelbundet. Du ska inte röka och bara konsumera måttliga mängder av alkohol. Sist men inte minst är det viktigt med en näringsrik kost.