För att du ska kunna prestera när det kommer till idrott är återhämtning och vila avgörande. Du kan på flera olika sätt vila och återhämta dig från din idrott. Det viktiga är att du hittar din grej och det som funkar för dig. Om du inte riktigt vet vad du skulle vilja ägna dig åt för rogivande aktiviteter är ett tips att testa odling. Att odla grönsaker med wexthuset är väldigt effektivt om du vill kunna koppla av men ändå vara lite sysselsatt med händerna.

Stress påverkar återhämtningstiden

Det har visat sig att odling har positiva effekter på exempelvis depressioner. Odling kan ses lite som en meditativ aktivitet. Du kan påta på i jorden och inte tänka på så mycket alls. För det är oftast hjärnan som behöver koppla av. Stress i för stora doser och för lite återhämtning är inte alls bra i långa loppet. Bland annat har forskning visat att psykologisk stress kan ha en väldigt stor påverkan på kroppens förmåga att faktiskt tillgodogöra sig träningen som du utför. Om du är stressad kan återhämtningstiden öka med cirka 25-50 procent. Så att odla grönsaker med wexthuset kan vara en bra idé att testa för att se om det kan ha positiva effekter på din hälsa.

Äta egenodlade grönsaker är tillfredställande

Att odla är inte speciellt svårt. Det är möjligt att börja litet och sedan öka odlingen allt eftersom. Anpassa odlingen efter hur du bor och vilken ambitionsnivå du har. Förutom att odling är bra för hälsan är det även väldigt tillfredställande att äta grönsaker som du odlat själv. Dessutom är de väldigt näringsrika.

Idrott bryter ner kroppen

Idrottande bryter ner kroppen medan vila och återhämtning bygger upp den. När du utövar din idrott bryter du fysiologiskt ner kroppen på olika sätt. Musklernas energidepåer töms och muskelcellerna utsätts för oxidativ stress. För att du ska kunna idrotta på en hög nivå behöver kroppen få vila. Om du är stressad i ditt vardagsliv kan återhämtningstiden som sagt förlängas avsevärt. Därför är det av vikt att du faktiskt prioriterar din vila för att i framtiden kunna idrotta på en högre nivå. Brist på återhämtning ökar även skaderisken vilket kan lägga krokben för din idrott i framtiden.

Fokusera både på avslappning och avkoppling

Det är viktigt att skilja på avslappning och avkoppling. Båda delarna behövs. När du ska slappna av ska du ha en minimal ansträngning i din muskulatur. Det är ett tillstånd då du är stilla och verkligen vilar. När du kopplar av är det den yttre stimulansens som kopplas bort. Avkoppling kan exempelvis vara att du ser på din favoritserie. Avslappning är väldigt bra för att kunna hantera stress och minska den. För att du ska få ut det mesta möjliga av avslappning och avkoppling är det viktigt att du hittar sätt som fungerar för dig.

Idrott i framtiden