Idrotten har under de tusentals år som den funnits utvecklats på mängder av olika sätt. Här är några exempel på det.

Skapandet och utvecklingen av idrott

Det råder delade åsikter om exakt hur idrottens utveckling egentligen har sett ut. Många röster vill och kommer att göra sig hörda. Men det finns åtminstone några fasta hållplatser att stå vid. Till exempel när de första idrotterna introducerades i samhället.

De flesta kan föreställa sig att löpning är något som människor alltid har ägnat sig åt, i alla tider. Men oftast skedde det som en flykt för människor, ett sätt att helt enkel rädda sig själva från attacker, och kunna överleva. Men cirka 15.000 år före Kristus kom människor i forna Grekland på att det gick att springa som idrott. Det här anses vara den första organiserade idrotten någonsin. Även om det inte gick att ta tid på de tävlande var det enkelt att se vem som vann. Faktum är dessutom att löpning som idrott inte har utvecklats enormt mycket, om man tänker på hur många år det har gått. Det är uppenbart att utrustningen, inte minst skorna, är något som inte går att jämföra med nu mot då. Även att det finns fler distanser. Men utförandet av löpning ser i stort sett ut på samma sätt som när den uppfanns.

Lagsporternas enorma inverkan

Något som också har påverkat kraftigt är de olika lagsporterna. I dagens samhälle är till och med lagsporter några av de mest populära idrotterna som finns. Men så har det absolut inte alltid varit, långt ifrån. Fotbollen är ett bra exempel på det här. Det sägs att det finns spår från den sporten som är upp till 2000 år gamla i nuvarande Kina.

Samtidigt uppfanns sporten officiellt i England under den senare halvan av 1800-talet. Då skev man en regelbok för att på så vis kunna organisera det hela. Ishockeyn, bandyn, basketen, rugbyn och mängder av andra sporter har en liknande historia. Många av dem grundandes i just England under den här epoken, där idrottsförbund tog fart. Sedan dess har sporterna utvecklats enormt. En fotbollsmatch år 1876 jämfört mot en match som spelas 2021 går inte på något sätt att jämföra. Vissa grunder finns kvar, men sporten har utvecklats kraftigt.